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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoMIDGLEY, S.; BLYTH, M.; MOUNLAMAI, K.; MIDGLEY, D.; BROWN, A. Towards improving profitability of teak in integrated smallholder farming systems in northern Laos. Canberra: ACIAR, 2007. 95 p. (ACIAR Technical reports, 64).

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMIDGLEY, S.; BENNETT, J.; SAMONTRY, X.; STEVENS, P.; MOUNLAMAI, K.; MIDGLEY, D.; BROWN, A. Enhancing livehoods in Lao PDR through environmental services and planted-timber products. Canberra: ACIAR, 2012. 100 p. (ACIAR Technical reports, 81).

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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  26/01/2017
Data da última atualização:  26/01/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  PENTEADO, A. L.; CASTRO, M. F. D. P. M. de; PAZIANOTTO, R. A. A.
Afiliação:  ANA LUCIA PENTEADO, CNPMA; MARIA FERNANDA DEMONTE PENTEADO MORETZSOHN DE CASTRO, ITAL; RICARDO ANTONIO ALMEIDA PAZIANOTTO, CNPMA.
Título:  A microbiological survey on tomatoes (Lycopersicon esculentum) marketed in Rio de Janeiro, Brazil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Vigilância Sanitária em Debate: Sociedade, Ciência e Tecnologia, v. 4, n. 4, p. 111-115, 2016.
DOI:  http://dx.doi.org/10.22239/2317-269x.00755
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Fresh produce can be a possible source of microbiological contamination. In the past 20 years, several salmonellosis outbreaks due to the consumption of tomato have been reported, mainly in the USA. Organic raw vegetables pose a risk for the transmission of foodborne pathogens since they are often cultivated using manure as a fertilizer. The aim of this study was to conduct a survey of the presence of Salmonella spp, total coliforms and Escherichia coli on the surface of tomatoes from two different production systems. A total of 262 samples of organic and conventional tomatoes were collected from supermarkets and open street markets in the city of Rio de Janeiro, Brazil and analyzed for these microorganisms. To increase the probability of detecting Salmonella spp, we used two different detection methods: the traditional method from the Bacteriological Analytical Manual-Food and Drug Administration (BAM-FDA) and the Mini-Vidas-SLM-bioMérieux. Total coliforms were detected in the range of 1 to 4 log10 CFU/g, E. coli was found in only three samples (2 conventional and 1 organic) and Salmonella was absent in all of the analyzed samples. The results demonstrate that all of the samples were in agreement with the Brazilian legislation for Salmonella spp. Resumo: Produtos agrícolas frescos podem ser uma fonte possível de contaminação microbiana. Nos últimos 20 anos diversos surtos de salmonelose devido ao consumo de tomate têm sido relatados principalmente nos EUA. Vegetai... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agricultura convencional; Sanitary surveillance; Vigilância sanitária.
Thesagro:  Agricultura orgânica; Análise microbiológica; Contaminação bacteriana; Escherichia coli; Salmonella; Tomate.
Thesaurus NAL:  Bacterial contamination; Conventional farming; Organic production; Tomatoes.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/154066/1/2016AP30.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA15235 - 1UPCAP - DD
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